SORU - CEVAP
HIZLI ERİŞİM
 
SATRANÇ EĞİTİMİ
incele »
   
İNGİLİZCE EĞİTİM
incele »
   
ÇOCUK DANIŞMANLIĞI
incele »
   
Tüm Hizmetler
 
 
SİTE HARİTASI
 
Hakkımızda

Çocuk Danışmanlığı

Haberler

Köşe Yazıları

Foto Galeri

Video Galeri

Sıkça Sorulan Sorular

Yorum ve Önerileriniz

Bize Ulaşın

 
 
ONLINE RANDEVU
 
ONLINE DANIŞMANLIK
 

Psikolojik Danışmanlık Nasıl Bir Süreçtir?

Ruh sağlığı alanının gün geçtikçe etkisinin artmasının yanında bu konuda bilgi eksikliğinin de olduğu gözlerden kaçmamaktadır. Günümüzde her yaş grubundan insanın psikoterapiye ihtiyaç duyması bu konunun bizim için önemini daha da artırmaktadır. Toplumda bilgilenmenin arttığı görülse de birçok kişi tarafından psikolojik danışmanın ne olduğu hala bilinmez bir konu durumundadır. Öyleyse öncelikle "Psikoterapi nedir?" sorusunun cevabını aramalıyız.

"Psikoterapi, karşımızdaki kişi için en iyi olanı ona buldurup, onu, yaşamını yeniden düzenleme, kendine ve çevresine hoş görülü olma, kendi ile ve çevresiyle barışık olma yolunda desteklemektir."

Psikoterapi içinde danışan ve danışmanın ilişkisi uzun bir yola benzemektedir. Danışan yolun başında kararsız bir haldeyken bu yolda ona eşlik eden danışmanı gerektiğinde akıl hocalığını yaparak danışanına yardım etmeyi amaçlamaktadır. Psikolojik danışma, içerisinde birçok farklı görüş ve ekolleri barındırır. Psikoterapistin uyguladığı görüşe göre de farklılık gösteren bu tedavi şekilleri genellikle hepsi bu süreçte aynı konular üzerinde dururlar. Farklı psikoterapi türleri içinde uygulanış biçimleri farklılık gösterse de psikolojik danışma sürecini ana maddeler halinde tek tek incelemek mümkündür.

Psikolojik Danışma Süreci:
Danışanla ilişkinin kurulması
Psikoterapide danışman ve danışan arasında kurulan ilişkinin tedavi içinde ne kadar önemli olduğunu daha önce belirtmiştik. Danışanın terapistine ya da danışmanına güven duyması tedavinin gidişatını ve etkisini artıran gizli etkenlerden biridir. Birçok farklı unsurun kullanıldığı terapötik ilişki danışman tarafından gerekli anlarda kullanılmalıdır. Bu yüzden ilk tanışma seansından itibaren danışan ve danışman arasında sağlıklı terapötik ilişki kurulması ve sonrasında da bu ilişkinin devamını sağlamak gerekir. Psikoterapistin bu konuda yeterli yetkinliğe ve deneyime sahip olması avantaj sağlayacaktır.

Danışanın problemlerinin değerlendirilmesi
Psikoterapiye başlayan danışanlar hayatlarında ters giden veya işlevselliklerini bozan sorunlardan dolayı tedavi için başvururlar. Bu yüzden ilk seanslarda bu problemleri değerlendirmek ve bunlarla ilgili gerekli tedavi planını oluşturmak gerekir. Aynı zamanda danışanın problemlerinin değerlendirilmesi seanslar içerisinde önem taşır.

Danışanın hayatındaki düzeni kurması ile problemlerin çözülmesi paralellik göstermektedir. Bunun yanında problem değerlendirmesi psikoterapide değişkenlik gösterebilir. Var olan problemler çözülürken danışan yenilerini seanslarda işlenmesi için getirebilir. Psikoterapistin bu durumda önem sırasına göre sıralama yaparak tek tek konuları işlemesi gerekir. Problemlerin çözülmesi danışanın ruh sağlığını güçlendirmesinin yanında hayat standartlarının düzelmesine yardımcı olur.

Kızımın Ergenlik Dönemi Çok Stresli Geçiyor Nasıl Aşabiliriz?

Bu dönemde stresle başa çıkmayı öğrenen ergenler hayatla da daha kolay başa çıkıyor. Stres, ergenler için çok önemli bir konudur. Ergenlik dönemine bağlı olarak yaşadıkları değişimler bile başlı başına stresi faktörleridir.

Psikolojik Danışman Erkan Aydın bu dönemde stres yaratan faktörleri şöyle anlatıyor;

Ergen için en önemli stres faktörleri nelerdir?
• Bedeniyle ilgili algısı ve nasıl görüldüğü,
• Ani yaşam değişimleri,
• Aile içindeki kavgalar,
• Sınavlar,
• Okul değişiklikleri,
• Aileden birinin kaybı,
• Ekonomik sorunlar,
• Akranların ve çevrenin baskısı,
• Okul ve toplumsal kurallar vb. stresin düşük dozunun başarıyı arttırıcı etkiye sahip olduğunu bilmek bununla beraber doz arttığında hayatı olumsuz etkileyebildiğinin farkında olmak önemlidir.

Ergenlik; kimlik yapılandırmasının devam ettiği ve ben olma kavgasının verildiği, aileye, topluma karşı çıkılan bir dönemdir. Bu dönemi tanımak ve stres kaynaklarıyla nasıl baş edebileceğini öğrenmesi, ergenin, hayata hazırlanmasına ve başarılı olmasına yardım edecektir.